Aarhus Kommune ønsker at gå forrest på vejen mod et fossilfrit samfund, og har derfor sat et ambitiøst mål om at være CO2-neutral i 2030. Målsætningen kræver en bred og klimaorienteret omstilling, der involverer borgere, virksomheder og alle kommunens magistrater og afdelinger.
I Børn og Unge Planlægning varetager vi opgaven med at udbygge og vedligeholde kommunens samlede bygningsmasse på skole- og institutionsområdet. Vi har en stærk tradition for løbende at udvikle vores bygninger, så de understøtter og bidrager til såvel den byggetekniske som den pædagogiske udvikling i samfundet. Et vigtigt fokusområde herunder er at sikre et godt indeklima, da det er en premisse for at opnå god trivsel og læring i det byggede miljø. Gennem inddragelse af brugerne i udarbejdelsen af de fysiske rammer, er der stort fokus på at skabe byggerier, der ikke kun teknisk og materialemæssige er holdbare, men også funktionelt bæredygtige.
På baggrund af befolkningstilvæksten i Aarhus Kommune står vi i de kommende år over for at skulle planlægge og opføre såvel nye skoler som daginstitutioner. Vi ser den frivillige bærdygtighedsklasse som et vigtigt redskab til, på bygningsområdet, at nå kommunens målsætning om at blive fossilfri i 2030. Som professionel bygherre med et konstant flow af byggeprojekter, er det derfor afgørende for os at få oparbejdet et erfaringsgrundlag med den frivillige bæredygtighedsklasse, som vi kan trække på i fremtidige byggeprojekter.
Aarhus Kommune prioriterer vidensdeling på tværs af magistraterne og vi har et løbende samarbejde og en erfaringsudveksling med de øvrige enheder, der gennemfører byggeri. Vi vil derfor prioritere formidling af de opsamlede erfaringer med den frivillige bæredygtighedsklasse. Da effekterne af de enkelte temaer i den frivillige bærdygtighedsklasse endnu er ukendte, ønsker vi at få så bredt et erfaringsgrundlag som muligt. Vi ser derfor et potentiale i at samle de 7 temaer, der ikke vedrører boligbyggeri i tre kategorier:
En kategori med temaerne som knytter sig til indeklima og drift
- Driftsstrategi for opretholdelse af indeklimaet
- Dokumentation af problematiske stoffer
- Afgasninger til indeklimaet
- Detaljeret eftervisning af dagslysniveauet
En der berører byggeprocessens ressourcer
- Ressourceanvendelse på byggepladsen
En kategori med temaerne omkring totaløkonomi og livscyklus
- Livcyklusvurdering
- Totaløkonomisk analyse
Vi ønsker derfor at bidrage med tre individuelle projekter, der hver tilknyttes én af de tre opstillede kategorier. Vi vil prioritere, at der sker en løbende vidensopsamling på de tre projekter og tilstræbe ensartet evaluering, så erfaringerne fra projekterne også vil kunne bruges internt til en fremtidig kvalificering af bæredygtigt byggeri i Aarhus Kommune.